6 βήματα για να διαβάζεις πιο γρήγορα!

Πόσες φορές έχει τύχει να διαβάζεις μία παράγραφο ή ένα ολόκληρο κεφάλαιο γεμάτο αγωνία και να θες να τελειώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μάθεις τη συνέχεια; Ο ρυθμός των γεγονότων σε παρασέρνει και από μέσα σου διαβάζεις χωρίς να σε νοιάζουν οι τελείες και τα κόμματα! Συνήθως όμως δε συγκρατείς πολλά και νιώθεις να σου λείπουν κάποια «κομμάτια» της ιστορίας. Αυτό που χρειάζεσαι, είναι να πετύχεις τον συνδυασμό της ταχύτητας και της κατανόησης. Τα εργαλεία σου; Τα μάτια σου, το μυαλό σου και τα 6 βήματα που ακολουθούν:

  1. Αν και μοιάζει απλό το να διαβάζεις τις προτάσεις απο τα αριστερά στα δεξιά, το να δίνεις προσοχή στην κίνηση των ματιών, θα σε βοήθησει να «σκανάρεις» τις λέξεις. Έτσι, εξασκείς και δυναμώνεις τον μυ στα μάτια και δε χάνεις το νόημα σε αυτό που διαβάζεις.
  2. Το να διαβάζουμε δυνατά ή ακόμα και να προφέρουμε τις λέξεις από μέσα μας, απαιτεί περισσότερο χρόνο από τη σιωπηλή ανάγνωση. Πολλές φορές, μας βγαίνει αυθόρμητα το να προφέρουμε τις λέξεις ενώ τις σκεφτόμαστε ή τις βλέπουμε, αλλά αποφεύγοντάς το δίνουμε χώρο στο μυαλό να εστιάσει.
  3. Μην πιέζεις τον εαυτό σου! Το να γίνεις γρήγορος αναγνώστης θέλει εξάσκηση και φυσικά να θέτεις τα όριά σου. Ένας μέσος αναγνώστης χρειάζεται περίπου 5-10′ ανά σελίδα, ενώ ένας γρήγορος 2-3′! Η διαφορά είναι αρκετή αλλά όχι ανέφικτη. Πάρε τον χρόνο σου!
  4. Ένα απλό και διαχρονικό κόλπο για να μείνεις συγκεντρωμένος, είναι να υπογραμμίζεις νοητά τις σειρές με το δάχτυλο ή ένα στυλό. Αν ανήκεις κι εσύ, όπως κι εγώ, σ’ αυτούς που «κλέβουν» λέξεις από τις παρακάτω σειρές, τότε θα σου φανεί πολύ χρήσιμο.
  5. Προσπέρασε μικρές, ενδιάμεσες λέξεις όπως άρθρα, «και», «ναι» κ.α. Είναι λέξεις που αν τις παραλείψεις δε θα αλλάξεις το νόημα της πρότασης αλλά θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις πιο γρήγορα εξασκώντας το μυαλό.
  6. Συνέχισε να διαβάζεις και να χρησιμοποιείς κάθε φορά μία νέα τεχνική. Θα δημιουργήσεις σταδιακά μία ικανότητα και συνήθεια που θα σου δώσει τη δυνατότητα να αυξήσεις τον αριθμό βιβλίων που διαβάζεις και να κερδίσεις πολλά περισσότερα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s