Πώς να ξεκινήσεις να γράφεις!

Ο ενθουσιασμός της συγγραφής είναι εδώ κι εσύ ανυπομονείς να μεταφέρεις στο χαρτί όσα έχεις σκεφτεί. Καθημερινά μαζεύουμε ιδέες από όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μείνει καθηλωμένοι μπροστά από την άσπρη σελίδα του υπολογιστή χωρίς να ξέρουμε πώς να ξεκινήσουμε. Και οι ερωτήσεις που γυρίζουν στο κεφάλι μας: ‘Πώς θα γράψω ολόκληρο βιβλίο;’, ‘Πως θα ξεκινήσω την κάθε παράγραφο;’, ‘Πώς θα συνδυάσω τις ιδέες μου;’. Δεν είναι τελικά τόσο ‘τρομακτικό’ όσο φαίνεται. Το δύσκολο κομμάτι είναι η πρώτη σελίδα. Αν έχεις υιοθετήσει ένα στυλ γραφής, τότε θα σου φανεί πιο εύκολο να προχωρήσεις. Αν δεν έχεις ακόμα το δικό σου στυλ, ξεκίνα να γράφεις μικρά άρθρα ή μικρές ιστορίες, ώστε να ανακαλύψεις ποιος τρόπος συγγραφής σου ταιριάζεις και σε εκφράζει καλύτερα. Μετά από αυτό το στάδιο, έρχεται η οργάνωση των ιδεών!

Κάνε το δικό σου σχεδιάγραμμα. Είναι ένας ασφαλής οδηγός με τον οποίο θα οργανώσεις τις ιδέες σου και θα μπορείς πάντα να επιστρέφεις σε αυτόν όταν θα κολλάς σε κάποιο σημείο. Παράλληλα, θα έχεις και μία πλήρη εικόνα της δομής του βιβλίου σου.

  • Brainstorm: Eίναι αυτό που λέμε ‘καταιγισμός ιδεών’ και αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας. Κατάγραψε κάθε σκέψη και ιδέα που θέλεις να περιλαμβάνει η ιστορία σου. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως κάποια από αυτά δεν έχουν λογική, στην πορεία θα δεις πως μπορείς τα εφαρμόσεις και θα εκπλαγείς κι εσύ.
  • Συνδυασμός: Χώρισε και συνδύασε μεταξύ τους σχετικές ιδέες και αξίες από όσα έχεις γράψει. Φτιάξε δηλαδή, γενικές θεματικές κατηγορίες για να δεις όλα όσα θα θίγει η ιστορία σου.
  • Σειρά: Από τις γενικές κατηγορίες, θα προχωρήσεις σε ειδικές χωρίζοντας τις ίδιες ακριβώς ιδέες και θα τις τοποθετήσεις σε μία σειρά για να φτιάξεις μία πρώτη μορφή κεφαλαίων.
  • Κεφάλαιο: Δημιούργησε κύριους τίτλους και υπότιτλους σε γενικές και ειδικές κατηγορίες αντίστοιχα, που τελικά θα αποτελέσουν τα κεφάλαιά σου.

Καλή αρχή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s