Γιατί να αρχίσεις να διαβάζεις σε ξένες γλώσσες!

Μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ποίηση…. τόσες πολλές ιστορίες εκεί έξω και τόσα πολλά να μάθεις από αυτές. Μέσα από τη δουλειά των έμπειρων μεταφραστών, μπορούμε να διαβάζουμε οτιδήποτε θέλουμε στη μητρική μας γλώσσα, ανεξάρτητα από την πρωτότυπη του έργου και του συγγραφέα. Δυστυχώς όμως, όσο καλή και αξιόπιστη να είναι η μετάφραση, πολλές φορές είναι δύσκολο να μεταφερθούν οι ακριβείς έννοιες και το νόημα από τη μία γλώσσα στη άλλη. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να μεταβάλλει τον τρόπο που παρακολουθούμε μία ιστορία και τους χαρακτήρες της. Γιατί συμβαίνει; Γιατί η κάθε γλώσσα είναι μοναδική και αποτελεί έναν κώδικα επικοινωνίας. Η κάθε γλωσσα κουβαλάει ιστορία, πολιτισμό, κουλτούρα και η κάθε λέξη μπορεί να μεταφραστεί διαφορετικά ή σε κάποιες περιπτώσεις, να μην μπορεί να μεταφραστεί!

Αν όμως, είμαστε εξοικειωμένοι με κάποια ξένη γλώσσα, ας προτιμήσουμε να διαβάσουμε βιβλία στην πρωτότυπη γλώσσα τους για να ζήσουμε ακόμα καλύτερα την εμπειρία μαζί με τους ήρωες! Οι επόμενοι 3 λόγοι θα μας το επιβεβαιώσουν:

  1. Βελτιωνεις τις ικανότητές σου! Ακόμα κι αν βρίσκεσαι στο αρχικό στάδιο εκμάθησης μίας ξένης γλώσσας, διάλεξε εύκολα, μικρά βιβλία για να βελτιώσεις τις ικανότητές σου. Θα μπορέσεις να δεις καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης μιας γλώσσας, όπως το συντακτικό, θα ενισχύσεις το λεξιλόγιό σου και σύντομα θα έχεις προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Αν πάλι είσαι βετεράνος των ξένων γλωσσών, διάλεξε βιβλία μεγαλύτερης δυσκολίας και γίνε ακόμα καλύτερος.
  2. Μαθαίνεις νέες κουλτούρες! Το να ταξιδέψεις είναι αποτελεσματικός τρόπος να μάθεις έναν ξένο πολιτισμό, αλλά αν δε σ’ αρέσουν τα ταξίδια και προτιμάς να μένεις σπίτι, η ενασχολησή σου με τα ξενόγλωσσα βιβλία είναι η τέλεια λύση. Οι ιστορίες σε φέρνουν αντιμέτωπο με άλλες εποχές, άλλες κοινωνίες και ανθρώπους. Σε συνδυασμό με την πρωτότυπη γλώσσα του έργου, θα μπορέσεις να μπεις πιο εύκολα στο κλίμα της πλοκής και να μεταφέρεσαι κάθε φορά σε άλλη χώρα.
  3. Ενισχύεις τις γνώσεις σου! Αφού εγκλιματιστείς με τον εκάστοτε πολιτισμό, θα έχεις πλέον την ευκαιρία να ψάξεις περισσότερα γι’ αυτόν. Οι συγγραφείς έχουν κάνει τις έρευνές τους και σου μεταφέρουν γεγονότα, για τα οποία μπορείς κι εσύ με τη σειρά σου να ενημερωθείς εκτενέστερα. Οι λέξεις επίσης που ανήκουν σε διαλέκτους, έχουν διαφορετική σημασία και το νόημα θα άλλαζε αν ο συγγραφέας χρησιμοποιούσε άλλες στη θέση τους. Μαθαίνοντας περισσότερα για τις λέξεις αυτές, ενισχύεις την κρίση σου για το έργο και τον κόσμο.

Τελικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία σε μία ξένη γλώσσα που γνωρίζεις ή να αποτελέσουν κίνητρο για να μάθεις μία! Όποιος κι αν είναι αυτός ο λόγος, θα σου δείξει πως η κάθε γλώσσα, έχει τη δική της δύναμη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s