Πώς να τελειώσεις την ιστορία σου

Μερικοί λένε πως το τέλος μιας ιστορίας, είναι το σημαντικότερο κομμάτι της συγγραφής. Ίσως και να είναι, αφού μπορεί να επηρεάσει εξ’ ολοκλήρου την άποψη και τα συναισθήματα του αναγνώστη. Είτε η κατάληξη μας απογοητεύσει είτε είναι αναμενόμενη και την περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή, αν είναι εντυπωσιακά γραμμένη, τότε θα παραμείνει στο μυαλό μας ως το καλύτερο σημείο της ιστορίας.

Πώς όμως θα κάνουμε ένα τέλος εντυπωσιακό;

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Έχοντας ήδη σχεδιάσει την κατάληξη της ιστορίας μας, θα φανεί πιο έυκολο στην πορεία να προσαρμόσουμε την αρχή και την εξέλιξή της. Τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πορεία μπορεί να αλλάξουν ξανά και ξανά. Όχι όμως και το τέλος! Με αυτόν τον τρόπο, παραμένουμε συγκεντρωμένοι στον στόχο και επανερχόμαστε αν νιώσουμε χαμένοι.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΛΙΣΕ
Στο τέλος της ιστορίας, ο ήρωας σώζει τον κόσμο και παίρνει το κορίτσι; Το ζευγάρι ζει ευτυχισμένο; Ο χαρακτήρας ξυπνάει και συνηδειτοποιεί πως όλα ήταν όνειρο; Έχουμε δει και διαβάσει πολλές τέτοιες καταλήξεις. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε λίγη έμπνευση! Αν κοιτάξουμε γύρω μας καθημερινές ιστορίες, θα δούμε πως μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στα δεδομένα της δικής μας. Μέσα από τον ρεαλισμό της ζωής, ο αναγνώστης θα ταυτιστεί με τον ήρωα του βιβλίου και θα νιώσει ότι η ιστορία είναι πιο αληθινή και σίγουρα καθόλου κλισέ.

ΤΑΥΤΙΖΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗ
Μία καλογραμμένη ιστορία, στο τέλος σε μεταφέρει εκεί από όπου ξεκίνησες. Όλα είναι σφιχτοδεμένα και ο αναγνώστης λύνει τις απορίες του σαν ένα παζλ. Για παράδειγμα, στο Lord of the Rings, η ιστορία μας ξεκινάει από το Shire και μετά την περιπέτεια του δαχτυλιδιού γυρνάμε πίσω στο χωριό με χαρακτήρες που πλέον έχουν διαμορφωθεί και αλλάξει. Από την άλλη, στο Citizen Kane, ξεκινάμε με το μυστηριώδες «Rosebud», το οποίο επιτέλους ανακαλύπτουμε στο τελικό πλάνο της ταινίας. Η σύνδεση της αρχής με το τέλος, δίνει μία συναισθηματική ικανοποίηση στον αναγνώστη ανεξάρτητα από την κατάληξη.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Όλοι ανυπομονούμε για την τελική κίνηση του ήρωά μας! Θα λύσει το μυστήριο; Θα εκπληρώσει το όνειρό του; Θα πάρει το μάθημά του; Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι πρωταγωνιστές μας εξελίσσονται και αλλάζουν. Έρχονται αντιμέτωποι με την κοινωνία, με τον κόσμο, με τις αξίες … γι’ αυτό στην τελική πράξη, ας είναι μόνοι τους!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s