Γράφοντας ιστορίες μυστηρίου!

Είμαι λάτρης των βιβλίων μυστηρίου. Μ’ αρέσει να διαβάζω για χαρακτήρες που μάχονται για τις αξίες και τα θέλω τους, για κόσμους που αλλάζουν τα δεδομένα, για μικρά κομμάτια της ψυχής και του υποσυνείδητου…
Το μυστήριο, είναι μία πρόκληση μέσα στην πλοκή. Θα πρέπει να δίνει νόημα με την κάθε λέξη, να συμπεριλαμβάνει όλες τις αισθήσεις και να είναι εστιασμένο. Θέλουμε να διατηρήσουμε την προσοχή του αναγνώστη και όχι να το κάνουμε αποκρουστικό και συνηθισμένο, γιατί θα πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο!
Μέσα από απλά βήματα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μυστήριο και να μπούμε πιο βαθιά στην ιστορία και τον χαρακτήρα μας!

  1.  Βρες τον λόγο που θες να υπάρχει μυστήριο. Μας αρέσουν οι χαρακτήρες που θέλουν να γίνουν καλύτεροι και που μάχονται με τους γύρω τους, τον κόσμο και τον εαυτό τους. Έχουν στόχους που θέλουν να πετύχουν, εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν και ιστορίες που τους έχουν σημαδέψει. Ρίχνοντας ‘φως’ σε αυτές τις ιστορίες, ανακαλύπτουμε καλύτερα τους χαρακτήρες και τα κίνητρά τους. Αυτό το ‘φως’, είναι η αλήθεια που θα δημιουργήσει το μυστήριο. Αναρωτήσου, λοιπόν, τι είναι αυτό που θες να πεις και να βάλεις τον αναγνώστη να σκεφτεί!
  2. Δε χρειάζονται οι αποκρουστικές εικόνες. Για να προσθέσεις ‘σκοτάδι’ στην ιστορία, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να γίνεται δολοφόνος, ούτε να δημιουργούνται splatter εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Διαχειρίσου έξυπνα τις λέξεις και παίξε με αυτές μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  3. Διατήρησε το ύφος που έχει η ιστορία σου και δώσε μία λεπτότητα στο μυστήριο. Μπορείς να συνδυάσεις χιούμορ, αθώες ιστορίες, συναίσθημα με μία δόση μυστηρίου χωρίς να γίνεται υπερβολικό ή να αλλάζει το σύνολο της γραφής σου. Στο The Βook Τhief, ο Zusak, αφήνει τον θάνατο να αφηγηθεί την ιστορία από τη δική του οπτική γωνία χωρίς όμως να το κάνει ιδιαίτερα μακάβριο ή τρομακτικό. Έχει αίσθηση του χιούμορ, την οποία διατηρεί σε διάφορες σκηνές της ιστορίας, δίνοντας στον αναγνώστη να καταλάβει παράλληλα, ποιοι είναι οι στόχοι του!
  4. Φτιάξε περίπλοκους χαρακτήρες. Όλοι διαθέτουμε διάφορες πλευρές. Έτσι λειτουργούν και οι μυστηριώδεις χαρακτήρες. Δώσε στον ήρωά σου αντίθετα μεταξύ τους χαρακτηριστικά, ένοχα μυστικά, κρυφές πτυχές του εαυτού που θα τον κάνουν πιο ρεαλιστικό και πιο αποκαλυπτικό όταν βγει η αλήθεια στο φως. Μελέτησέ τον καλά και εμβάθυνε σε αυτόν!
  5. Το τέλος μπορεί να μη δώσει λύσεις. Έχεις ήδη δημιουργήσει τον κόσμο της ιστορίας σου και έχεις φτάσει λίγο πριν το τέλος. Αν δεν έχεις σκεφτεί την κατάληξη που θα έχει, μπορείς να αφήσεις το τέλος ανοιχτό. Υπάρχουν ερωτήματα στα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις ούτε να τα εξηγήσουμε. Άσε τον αναγνώστη να δώσει τη δική του εκδοχή. Ο χαρακτήρας σου ίσως βγήκε από το ‘σκοτάδι’, ίσως όμως απλά να κατάφερε να ζήσει με αυτό!

 

Μερικά παραδείγματα βιβλίων:

Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ
Frankenstein
Τhe Book Thief
Φόνισσα
Η λυσσασμένη γάτα

Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο μυστηρίου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s