Αυτά είναι τα στάδια μιας σκηνής!

Οι σκηνές, είναι εκείνα τα κομμάτια που σιγά σιγά ‘χτίζουν’ την ιστορία σου και όταν είναι καλά σχεδιασμένες, απλά ‘αιχμαλωτίζουν’ τον αναγνώστη σου. Σίγουρα, απαιτούν διαφορετική προσέγγιση αν γράφεις μυθιστόρημα, σενάριο ή θεατρικό έργο, αλλά η βασική μορφή είναι κοινή. Η θεωρία μοιάζει αρκετά απλή και ευνόητη αλλά η αλήθεια είναι πως στην πράξη χρειάζεται εξάσκηση μέχρι να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες. Χωρίς να χάνεις, όμως, την αυτοπεποίθησή σου, δες παρακάτω ποια είναι τα πρωταρχικά στάδια μιας σκηνής!

Η κάθε σκηνή, είναι ανεξάρτητη. Λειτουργεί όταν έχει τα πέντε χαρακτηριστικά της αφήγησης και η κάθε μία ξεχωριστά, προσφέρει στην ανάπτυξη της ιστορίας. Οι ιστορίες, έχουν συνέχεια αλλαγές, ανατροπές και γεγονότα. Με τη σωστή αφήγηση, όλα αυτά μπορούν να γίνουν έντονα και καθηλωτικά.

ΑΦΗΓΗΣΗ

Συμβάν: Κάτι θα πρέπει να συμβεί για να διαταράξει τον πρωταγωνιστή. Είτε είναι μεγάλης είτε μικρής σημασίας γεγονός, θα έχει ως στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα του ήρωα.

Επιπλοκές με εξέλιξη: Είναι σημαντικό, οτιδήποτε συμβαίνει στον πρωταγωνιστή να βοηθάει τόσο την εξέλιξη της πλοκής, όσο και την εξέλιξη της ιστορίας. Τι μπορεί να κάνει ο πρωταγωνιστής μετά από αυτό που του συνέβη; Τι προκαλεί το γεγονός αυτό στο περιβάλλον του; Τι πρόκειται να αλλάξει; Και τέλος, ο στόχος! Ο πρωταγωνιστής θέτει έναν στόχο (υλικό, συναισθηματικό, αξιακό) που καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας θα τον οδηγεί.

Κρίση: Εδώ έρχεται κάποιο δίλημμα, κάποια μικροανατροπή από το περιβάλλον του ήρωα που τον βάζει να επιλέξει. Κάτι θα πρέπει να χάσει και κάτι να κερδίσει. Να ρισκάρει και να τολμήσει. Βασισμένος όμως στον στόχο του θα πρέπει να πάρει μία απόφαση για να πάει παρακάτω.

Κορύφωση: Ο πρωταγωνιστής παίρνει την απόφαση και ξεκινάει να δρα.

Ανάλυση: Μετά τη δράση, οι ήρωες και οι αναγνώστες, χρειάζονται λίγο χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως η σκηνή δεν κλείνει απότομα, αλλά έχει έναν ‘επίλογο’ (μέσα από έναν διάλογο ή μια περιγραφή), που θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο.

Η μυθοπλαστική ιστορία, χρειάζεται χαρακτήρες που αγωνίζονται για τα θέλω και τις αξίες τους, που εξελίσσονται και προσαρμόζονται, χρειάζεται εντάσεις και ανατροπές, ιστορίες που ο αναγνώστης θα ταυτιστεί μαζί τους και θα μιλάει γι’ αυτές ξανά και ξανά. Ακόμα κι αν το τέλος δεν είναι ευχάριστο ή αναμενόμενο, το συναισθηματικό δέσιμο θα έχει επιτευχθεί!
Οι σκηνές μπορούν να αναλυθούν ανάλογα με το στυλ γραφής του καθένα και να βγουν μεγάλες ή μικρές. Μπορούν να ανατρέψουν τις κλασικές δομές ή να βασιστούν σε αυτές και να είναι καθηλωτικές. Ό, τι κι αν επιλέξεις, καλή επιτυχία!

Πώς να τελειώσεις την ιστορία σου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s