Πώς να ενθαρρύνεις τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα!

Τα παιδιά γίνονται αναγνώστες στην αγκαλιά των γονιών τους – Emilee Buchwald.

Αυτή η φράση τα λέει όλα και απαντάει στην ερώτηση, αν μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά σε μικρούς βιβλιόφιλους. Ο κόσμος της τεχνολογίας απασχολεί πλέον τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Αν όμως, υπάρχουν τα σωστά ερεθίσματα από τους γονείς και το περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί, θα έχει τα απαραίτητα εφόδια και το κίνητρο για να αγαπήσει το διάβασμα και να μειώσει τις ώρες μπροστά από την οθόνη.

*Ξεκινήστε να διαβάζετε στο παιδί από πολύ μικρή ηλικία. Είναι ένας τρόπος να ψυχαγωγηθεί και να εντάξει τα βιβλία στην καθημερινότητά του ακόμα κι αν δεν ξέρει να διαβάζει. Θα αναπτύξει, σταδιακά, μόνο του αυτή την υγιή συνήθεια!

*Διαλέξτε το κατάλληλο βιβλίο ανάλογα την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Αν πρόκειται για τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού, επιλέξτε βιβλία με έντονα χρώματα και μεγάλες εικόνες, βιβλία που εστιάζουν στην αφή ή pop up βιβλία που θα βοηθήσουν το παιδί να τα ανακαλύψει. Αν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά που έχουν ήδη αναπτύξει ενδιαφέροντα και προτιμήσεις, επιλέξτε βιβλία πάνω σε αυτά. Θα τα προσελκύσει να βλέπουν και να διαβάζουν για τον αγαπημένο τους ήρωα και τις ιστορίες του.

*Κάντε το διάβασμα παιχνίδι! Γνωρίζοντας ότι αυτή η ώρα είνα σημαντική για την ψυχαγωγία του παιδιού, θα πρέπει να είναι όσο πιο διασκεδαστική γίνεται! Δοκιμάστε, λοιπόν, όσο διαβάζετε, να χρησιμοποιείτε εκφράσεις, να κινείτε το σώμα σας και να δυναμώνετε ή να χαμηλώνετε τη φωνή, όπου χρειάζεται. Βγάζετε ήχους, κάντε ερωτήσεις στο παιδί για τις σκέψεις του πάνω στην εξέλιξη της ιστορίας και ξαναδιαβάστε τα σημεία που θέλει το παιδί. Μετατρέποντας την αφήγηση σε διασκέδαση, το παιδί θα ανυπομονεί για την ώρα του διαβάσματος!

*Πηγαίνετε μαζί να αγοράσετε βιβλία. Η επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, θα φέρουν το παιδί σε επαφή με μία μεγάλη ποικιλία βιβλίων και θα ανακαλύψει πολλά ενδιαφέροντα για την ηλικία του.

*Να είστε το καλύτερο παράδειγμα. Αν το παιδί σας βλέπει να διαβάζετε σε καθημερινή βάση, να αγοράζετε βιβλία για εσάς και να υιοθετείτε αυτή τη συνήθεια, θα δημιουργήσετε το κατάλληλο ερέθισμα για να ξεκινήσει και το παιδί να διαβάζει!

Η ενασχόληση με τα βιβλία ως καθημερινή ρουτίνα, θα ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να εξασκούν τον εγκέφαλο και τη φαντασία τους. Αν η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στα ενδιαφέροντά του, δοκιμάστε τα e-books και αφήστε το να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s