Απαγορευμένα βιβλία που έγιναν ταινίες!

Η απαγόρευση των βιβλίων και η απόφαση του τι μπορούμε να διαβάζουμε και τι όχι, είναι μία από τις παλαιότερες πράξεις λογοκρισίας που υπάρχουν. Όσο υπάρχουν τα βιβλία, άνθρωποι στην εξουσία, προσπαθούν να μας εμποδίσουν να διαβάσουμε πολλά από αυτά.

Αντίθετα, όμως, κατάφεραν να κάνουν ακόμα πιο δημοφιλή τα βιβλία που απαγόρευσαν, τα οποία συνήθως αμφισβητούν τους κανόνες, επαναστατούν και παροτρύνουν τους αναγνώστες.

Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους να διαβάσουν τα βιβλία που θέλουν, γι’ αυτό και τα παρακάτω απαγορευμένα βιβλία, μετατράπηκαν σε επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες!

1. Fahrenheit 451, Ray Bradbury

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, απαγορεύτηκε γιατί παρουσιάζει ένα μέλλον όπου το διάβασμα είναι παράνομο και τα βιβλία καίγονται. Κύριος λόγος ήταν η καύση της Βίβλου που αναφέρεται στην ιστορία.

2. One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Ken Kesey

Το κλασικό μυθιστόρημα, περιγράφει λεπτομερώς τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ ενός ανθρώπου που έχει σταλεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα και της δικτατορίας του νοσοκομειακού προσωπικού και απαγορεύτηκε στα σχολεία από τη δημοσίευσή του το 1962, για την «εγκληματικότητα» και την «πορνογραφική του γλώσσα».

3. A Wrinkle in Time, Madeleine L’Engle

Αυτή η φανταστική ιστορία, μιλάει για ένα μικρό κορίτσι, το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει το καλό και το κακό, σ’ ένα μυστήριο σύμπαν. Το βιβλίο απαγορεύτηκε λόγω των περιγραφών γύρω από τη μαγεία και των «αντιχριστιανικών αξιών».

4. 1984, George Orwell

Η ιστορία που παρουσίασε το 1949 ο Orwell, μιλάει για τον Big Brother, ο οποίος τα βλέπει όλα, ο ατομικισμός είναι ανύπαρκτος και όλα είναι αντίθετα στον νόμο. Το βιβλίο, αντιμετώπισε έντονη κριτική λόγω των πολιτικών του θεμάτων και του σεξουαλικού περιεχομένου.

5. Bridge to Terabithia, Katherine Paterson

Το αγωνιώδες αυτό μυθιστόρημα, περιγράφει τη φιλία μεταξύ δύο μικρών φίλων που φτιάχνουν έναν δικό τους φανταστικό κόσμο. Το βιβλίο, κυκλοφόρησε το 1977 και λογοκρίθηκε, αμέσως, για λόγους αναφοράς στη μαγεία, αθεϊσμού και ακατάλληλης γλώσσας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s